Siirry suoraan sisältöön

Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen

Rakennusalan edelläkävijät tunnistavat ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen ja ympäristöömme

Ilmastonmuutos vaikuttaa yhä voimakkaammin ympäristöömme, ja rakennusalalla on olennaista tunnistaa sen vaikutukset. Pelkästään Suomessa rakennetaan joka vuosi noin kahdeksan miljoonaa neliötä uutta kerrosalaa, josta vajaa puolet on asuinrakennuksia. Arvioiden mukaan maailman rakennuskanta tulee jopa kaksinkertaistumaan vuoteen 2050 mennessä.

Uudenmaan Projektipalvelu Oy liittyi osaksi Green Building Council Finlandia, koska haluamme olla mukana toteuttamassa kestävää rakentamista. Ilmastonmuutos aiheuttaa rakentamiselle haasteita, joihin meidän tulee osata vastata tässä hetkessä pitääksemme kiinni asuinkelpoisista kodeista tulevaisuudessa.

Miten ilmastonvaikutus tulee huomioida rakentamisessa?

Helleaaltojen vaikutukset asumiseen korostuvat Suomessa kaupungeissa. Kestävä rakentaminen edellyttää asuinalueiden rakentamista niin, että lämpösaarekeilmiö minimoidaan. Rakennukset on suunniteltava viileiksi ja energiatehokkaiksi. Älykäs talotekniikka mahdollistaa kaikille hyvät asuinolot kaikkialla.

Myös kasvavat sademäärät tuovat omat haasteensa. Rankkasateet voivat huuhdella pelloilta vesistöihin jäämiä, mikä vaikuttaa paikoin juomaveden laatuun ja saatavuuteen. Tämä korostaa puhtaan veden arvokkuutta.

Rakennettavat alueet puolestaan on suunniteltava tulva- ja hulevesiriskit huomioiden, ja rakennusten on kyettävä torjumaan viistosaderiskit ja kosteusrasitusriskit, esimerkiksi eristerappauksella. Laadukas viistosadetta kestävä eristerappaus sisältää pohjalaastikerroksen, lasikuituvahvisteen, tasoitekerroksen ja viimeistelykerroksen.

Lisääntyneet lumisateet asettavat niin ikään vaatimuksia. Kattojen on oltava tarpeeksi kestäviä, jos pitkin talvea tulee vuorotellen lunta, räntää, vettä ja taas lunta. Tavalliset kerrostalokatot on tyypillisesti tehty ontelolaattojen päälle, eli ne kestävät. Isojen tasakattorakennusten kohdalla riski konkretisoituu herkemmin. Suuremmat lumimäärät kasvattavat myös sulamisveden määrää. Tällöin viemäristöjen sekä putkistojen kestävyyden on oltava kunnossa.

Suomessa valaistuksen merkitys kasvaa talvikaudella. Ulko- ja sisävalaistuksella voidaan vaikuttaa paitsi turvallisuuteen myös viihtyisyyteen. Talon valaistustarpeita voidaan toteuttaa myös lisäämällä lasipinta-alaa. Rakennusmääräykset kuitenkin määrittelevät, miten paljon omakotitalosta saa olla lasipinta-alaa – tämä tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen ovat siis moninaiset. Green Building Council Finlandin jäsenenä Uudenmaan Projektipalvelu Oy on sitoutunut kestävään rakentamiseen ja pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä. Pidämme huolta siitä, että asiakkaamme voivat luottaa valittuihin laadukkaisiin ja kestäviin ratkaisuihin, vastuullisuutta unohtamatta. Pyrimme olemaan edelläkävijöitä rakennusalalla. Ei riitä, että vastataan nykyisiin tarpeisiin. Meidän täytyy myös valmistautua tulevaisuuteen, jossa kestävien ratkaisuiden tärkeys korostuu entisestään.

Lähde: Green Building Council Finland Ry